Illustratie van het natuurreservaat Gentissart

De oude zandgroeve van Gentissart ligt tussen Tilly en Mellery, op het grondgebied van de gemeente Villers-la-Ville. Ze werd in 1996 aangekocht door de provincie Waals-Brabant met de bedoeling er een didactisch gebied van te maken op biologisch gebied.

Door het afgraven van het zand tot onder het niveau van het grondwater ontstonden verschillende vijvers. Samen beslaan ze 7 hectare, met water dat zich uitzonderlijk zuiver toont. Naast deze plassen bevat het gebied van 26 hectare verschillende milieus: braakland, opgehoogde grond, zandgronden, beboste gebieden enz…

Een beheerscomité met 19 leden, waaronder verschillende wetenschappers (een bioloog, geoloog, botanist…) maakte een inventaris van het natuurreservaat van Gentissart en bewees daarmee de biodiversiteit en het biologische potentieel.
De evolutie van de fauna en flora van de site van Gentissart zal op termijn een hoge didactische waarde krijgen. Vanwege haar ecologische en wetenschappelijke waarde is de zandgroeve opgenomen als site ‘Natura 2000’.
GPS: 50.568942,4.562073

View Larger Map

We maken gebruik van de vertaaldiensten online, dank u voor uw geduld als de vertaling is niet optimaal.